Kabeláž v chytrém domě je základ všeho a je nutné, aby byla provedena odborníkem.

 

NA VELIKOSTI ZÁLEŽÍ

 

Na velikosti rozvaděče opravdu nešetřete a pořiďte si rozvodnici s dostatečným místem. Rozvaděč představuje centrálu Vašeho chytrého domu a doporučujeme nechat si asi 20% rezervu do budoucna. V budoucnosti nebudete mít svázané ruce prostorem a můžete s přehledem rozšiřovat svou instalaci. Flexibilita je na prvním místě.

 

Každý dům je jiný a je důležité myslet i na jejich okolí. Nikdy nezapomínejte na volné průchodky mezi nimi. Jedna malá rada na závěr – nezapomínejte na okolí domu. Bazén, garáž, aj. To jsou potencionální místa, kam by měly vést průchodky z hlavního rozvaděče. Buďte flexibilní. Kdo ví, co budete v domě za pár let dělat.

 

POUŽIJTE SVORKY

 

Doporučujeme použít svorky na DIN lištu k tomu, aby jste čistě napojili zařízení na Miniserver a Extensions. Proč je použít? Zde jsou důvody:

 

v rozvaděči bude pořádek

 

Svorkovnice jsou nejlepší způsob, jak udržet všechny propoje přehledné a organizované
Přehled je důležitý

 

Vaše instalace bude čistá a každá další případná změna bude velice snadná
Dají Vám prostor dýchat

 

Znáte ten pocit, kdy se snažíte dát několik kabelů do jednoho místa. Se svorkami máte tento problém vyřešený a můžete elegantně spravovat napájení a distribuci vstupů a výstupů.

 

ROZVRŽENÍ ROZVADĚČE

 

Doporučujeme, abyste umístili jističe do spodní části rozvaděče. To samé doporučujeme i pro zdroje, které napájí systém. Naopak nahoru se snažte soustředit ukončení kabelů. A uprostřed budou umístěny samozřejmě jednotky Loxone.

 

Rezervujte si dostatek místa na každé straně rozvaděče, povedou tudy kabely. Zde doporučujeme, aby všechny slaboproudé kabely vedli v levé části rozvaděče a veškerou silnoproudou část následně po jeho pravé straně.

 

POUŽIJTE VYVAZOVACÍ PANELY

 

Aby Vaše kabeláž vypadala vždy perfektně, doporučujeme použít vyvazovací panely. Umístěte je mezi každou řadu DIN lišt a kolem dokola rozvaděče. Postranní vedení by mělo mít alespoň dvakrát takovou šíři něž budou mít panely mezi DIN lištami

 

Mezi svorkami Miniserveru a vyvazovacími panely dodržte vzdálenost cca 3 cm, pro jednodušší práci.

 

ZVOLTE TEN SPRÁVNÝ KABEL

 

Na kabeláži nešetřete!!! Je to páteř Vaší instalace. Naše doporučení zní naprosto jasně, použijte CAT7 kabel.

 

Co je kabel CAT7?

 

Kabel CAT7 je dvojitě stíněný a může se pochlubit možností přenášet větší napětí a má menší úbytky. Navíc se s ním daleko lépe pracuje. CAT7 má každý pár stíněný a tak jsou jeho žilky lépe chráněné proti rušení a jednotlivé páry je možné použít pro přenos rozdílných datových signálů.

 

Kde potřebuji CAT7?

 

Doporučujeme použít kabel CAT7 na každý senzor v domě.

 

Proč mám za CAT7 zaplatit více?

 

Pokud se rozhodnete pro CAT7, jistě zaplatíte více než za kabel CAT6 – to je jisté. Každý kdo staví dům má v hledáčku podstatnou věc a tou je rozpočet. My Vám silně doporučujeme vsadit na kabel budoucnosti – CAT7. Váš dům bude sice o nějakou tu stokorunu dražší, ale jednoznačně se Vám investice vyplatí

 

DOKUMENTACE NADE VŠE

 

Nepodceňujte důležitost pojmenování vstupů a výstupů. Ne jen že zprovoznění jednotek bude jednodušší, ale hlavně bude systém velice flexibilní do budoucna. Ať už se bude jednat o přepojení či rozšíření systému.

Share This